مقابله با تهدید به فرار کردن نوجوان
موضوع فرار از خانه یکی از بحث برانگیزترین نگرانی ها در جوامع مختلف بخصوص جوامع شرقی می باشد که در آنها فرزندان تا سنین بالاتر نیز با والدین زندگی می کنند. دلایل این فرارها بسیار متفاوت هستند که معمولا به خاطر ترس از تنبیه و یا تحقیر شدن به دلیل کارهایی مثل کتک زدن بچه های دیگر، نمره بد گرفتن، بارداری ناخواسته و …. می باشد.
دو نوع فرار از خانه را مطرح کرده اند: فرار اپیزودیک و فرار مزمن. دلایل انجام این فرارها کاملا متفاوت هستند، و فهمیدن این دلایل حیاتی است.
فرار اپیزودیک: وقتی که کودک شما بعد از اینکه موردی اتفاق می افتد فرار میکند، این فرار اپیزودیک است. این یک الگوی پایدار نیست، و کودک شما همیشه از ان به عنوان یک روش حل مسئله استفاده نمیکند. همچنین ان وسیله ای برای رسیدن به قدرت برای انها نیست. در عوض انها ممکن است تلاش کنند تا از برخی نتایج، تحقیر و خجالت دوری کنند. من کودکانی را میشناسم که خانه را ترک میکنند به این دلیل که انها در مدرسه تقلب کردند یا باردار شده اند و از مخالفت والدین خود میترسند.
فرار مزمن: کودکانی که بطور مداوم از فرار برای بدست اوردن قدرت در خانواده استفاده میکنند یک مشکل مزمن دارند. توجه داشته باشید که فرار همیشگی تنها یک حالت دیگر از مبارزه قدرت، دستکاری کردن دیگران و برون ریزی است. و این رفتار برون ریزی ریسک بالایی دارد. انها ممکن است والدین خود را با گفتن اینکه ” اگر شما اینکار را انجام بدی من فرار میکنم” تهدید کنند. انها نگرانی والدین خود را میشناسند، برای بسیاری از والدین فرارکودکانشان بزرگترین ترس است. برخی از والدین ممکن است درگیر چانه زنی و بحث با کودکانشان درمورد این مسئله می شوند.
اما شما نیاز دارید تا بفهمید که کودکانی که تهدید به فرار میکنند از ان برای اعمال قدرت استفاده میکنند. اینکار نه تنها انها را دربرابر خودشان قوی میکند بلکه به انها دربرابر والدین و خانواده نیز قدرت میدهد. وقتی که والدینی تسلیم تهدید میشوند کودکان انها شروع به استفاده از ان برای شکل دهی رفتار والدین میکنند. برای مثال والدینی در این موقعیت یاد میگیرند تا دیگر کودکان خودرا به اتاقشان نفرستند وقتی که انها تهدید میکنند اگر اینکار تکرار شود فرار میکنند. من میخواهم اینجا روشن باشد که : کودکانی که به طور دائم تهدید به فرار میکنند برای حل یک مشکل فرار نمیکنند و انها اینکار را انجام میدهند زیرا این اصلیترین مهارت حل مسئله انها است. انها تلاش میکنند تا از هر نوع جوابگویی اجتناب کنند. ایا اینها علامت هشدار هستند؟
متاسفانه، هیچ علامت سریع و واقعا محکم که نشان دهد کودک شما قصد فرار دارد وجود ندارد. قطعا میتوانید به دنبال رفتار پنهانی، جمع اوری پول و ناپدید شدن چیزهای قیمتی دراطراف خانه باشید. اگر تا به حال متوجه این موارد شدید چشمهایتان را نبندید به احساس خود اطمینان کنید . شما احتمالن میدانید که اتفاقی در حال وقوع است، یا سوء مصرف مواد مخدر یا تمایل فرزندتان به ترک خانه.
یک روش مرحله به مرحله برای اموزش به فرزندان که فرار از خانه مشکلات انها را حل نمیکند.
1-مهارتهای حل مسئله را به انها بیاموزید
مهمترین چیزی که شما میتوانید انجام دهید این است که به فرزندانتان مهارتهای حل مسئله را اموزش دهید. از انها سوال کنید که : چه کاری بطور متفاوت برای این مشکل میتوانید انجام دهید؟ برخی از روشهای برخورد با این مشکل کدامند؟” همیشه با برخی موارد مانند مسائلی که احتیاج به حل شدن دارند برخورد کنید، و به کودکتان وقتیکه به طور موفقیت امیزی قادر به حل ان بود جایزه بدهید. از این جملات استفاده کنید: ” من روش تو برای حل این مشکل را دوست داشتم، معلم ناراحت بود ولی تو رفتی و عذرخواهی کردی، اینکار جرات میخواهد. و الان معلم نظر بهتری درباره تو دارد. من به تو افتخار میکنم”. تا اندازه ممکن کودکتان را به محض اینکه کار مثبتی انجام داد تشویق کنید.