روانشناسی کودک :تایید کارهای کودک یا برخورد قاطع
روانشناسی کودک :تایید کارهای کودک یا برخورد قاطع
«دست نزن عزیزم» کافیه دیگه! مگه به تو نمیگم این کارو نکن! در ذهن تصور کنید که یکی از آن روزهای وحشتناک است که هرگونه ترفندهای از طرف شما بیاثر مانده است و هر شیطنت و آتشی که کودکتان دلش میخواسته، سوزانده است.
یک روز وحشتناکی را تصور کنید که ترفندهایی که به طور معمول موثر از آب در میآمد، بیاثر مانده و کودک دلبندتان به اصطلاح هر آتشی دلش میخواسته، سوزانده است و هر چقدر شما به او گفتهاید «بسه دیگه! مگه نمیگم نکن!» گوشهایش به صحبتهای شما بدهکار نیست و توجهی نمیکند. بالاخره از کوره در میروید و مقداری صدایتان را بلندتر میکنید و کمی تندتر با او صحبت میکنید؛ ولی کجاست گوش شنوا؟ جالب است بدانید از نگاه کودکتان، او توانسته به وسیله شیطنتهای خودش، توجه شما را به سمت خودش جلب کرده و مطمئنا برایش مهم نیست که این جلب توجه از سمت شما مثبت باشد یا منفی.
ممکن است برخی مواقع به خودتان ببالید که چقدر خوب است که خونسردی خودم را حفظ کردم و شاید گاهی داد و فریاد هم به ذهنتان نرسد و مواردی اینچنینی را از خودتان بروز ندهید و فقط بگویید «دست نزن عزیزم»، ولی دوباره هیچ گوش شنوایی از طرف کودکتان نیست که به این حرفها توجه کند. پس در نهایت چه باید کرد؟
وقتی کودک خطایی را مرتکب شد، با چه روشی با او حرف بزنیم؟
خوب است بدانید برای اینکه کودک را به سمت رفتار درست و مناسب سوق دهیم، باید اول برخورد درست و صحیح را با کودک یاد گرفت و از راههای خودش وارد شد. چون ندانستن و تجربه نداشتن در این زمینه، ممکن است کار دست شما بدهد و رویه و روش رفتاری اشتباه شما باعث شود که کودکتان پرخاش کند و گاهی اوقات با حرکات عجیب و پرخاشگرانه، شما را ناراحت کند.
موقعی که میخواهید با کودکتان حرف بزنید، باید به چگونگی و نوع صحبتتان فکر کنید، چون کودکتان غالبا به حرکات بدن، وضعیت، اضطراب، لحن و بلندی صدایتان، نگرانی و خیلی مسائل اینچنینی دقت دارند که ممکن است شما از آنها غافل بوده و زیاد به این مسائل دقت نکنید.
موقع صحبت کردن با فرزندتان سعی کنید نقش بازی کنید، یعنی همه اکثر چیزها را بزرگ جلوه دهید و در موردشان اغراق کنید. حدالامکان سعی کنید با اعتماد به نفس با او حرف بزنید. بعضی مواقع که خواستههای شما با کودکتان با هم فرق دارد، خودتان را شخص سوم خطاب کنید تا بتوانید از یک جنگ تمامعیار جلوگیری کنید. به طور مثال بگویید «مامان میخواد دستاتو بشوره».
این موضوع را بدانید و جدی بگیرید که صحبت کردن با لحنی قاطع به طرز عجیب و معجزهآسایی اثر دارد و موثر واقع میشود. در بسیاری از مواقع صدای آرام، قاطع و حرکات مطمئنتان برای انتقال پیدا کردن پیام به فرزند شما کافی است، چون در این صورت به آنها این پیام را میدهد که در این زمینهها خط قرمزهایی وجو دارند که او نمیتواند پایش را از آنها جلوتر بگذارد. حتما در تمام مواقعی که با کودکتان در حالت صحبت هستید و یا با او بازی میکنید و حتی به او غذا میدهید، تمام خونسردی خودتان را حفظ کنید و هرگز از کوره در نروید، چون این کار باعث میشود که به مرور زمان بر روی رفتار و عملکرد کودک تاثیر منفی بگذارید و او را نیز ترغیب به این کار کنید.
در موقعی که کودک شما دچار خطایی شد، باید با لحنی قاطعانه با او صحبت کنید:
– سعی کنید که داد و فریاد راه نیندازید، اما در مقابل رفتار بد او با لحنی محکم حرف بزنید و خودتان را جدیتر نشان دهید.
– به اندازه قد کودک خم شوید تا قد بلند شما بچه را نترساند و به طور مستقیم به چشمانش نگاه کنید، چون اگر به طور مستقیم و ایستاده و از بالا با او صحبت کنید، او صحبت شما را نادیده میگیرد و زیاد توجهی نمیکند.روانشناسی کودک
– اگر فرزندتان خواست رویش را از شما برگرداند و به سمت دیگری برود، دستهایش را بگیرید تا به طور مستقیم به شما نگاه کند و به او بگویید «لطفا به من نگاه کن».
– به هیچ عنوان نباید در صدا، حرکات و لحن گفتار شما اثری از تهدید و خشونت باشد، زیرا این کار باعث میشود که آنها نیز رفتاری ناخوشایند و غیر قابل تصور از خود بروز دهند که مطمئنا باعث ناراحتی خود شما نیز میشود. اگر احساس کردید که عصبانی هستید و یا نمیتوانید جلوی خشونت خود را بگیرید، سعی کنید از آنها برای دقیقهای دور شوید و بعد از اینکه بر اعصاب خود مسلط شدید، دوباره به سمتشان بروید.
منبع:مرکز مشاوره-روانشناسی کودک :تایید کارهای کودک یا برخورد قاطع