افسردگی بعد از ترک اعتیاد ✔️ درمان قطعی و علائم
افسردگی بعد از ترک اعتیاد یک اختلال شایع است که بسیاری از افراد در دوران ترک اعتیاد با آن مواجه می شوند. این اختلال می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد، از جمله تغییرات هورمونی، تغییرات در وضعیت خلق و خوی و تغییرات در سبک زندگی.
یکی از مهم ترین چالش هایی که فرد بعد از ترک اعتیاد به آن دچار می شود افسردگی می باشد، اعتیاد به طور معمول ریشه درون روانی دارد و بسیاری از افراد برای این که از حالات روحی ناخوشایند رهایی یابند به آن پناه می برند، به همین دلیل احتمال این که به خاطر افسردگی دوباره به سمت مواد مخدر بروند و لغزش مجدد داشته باشند وجود دارد.
مواد اعتیاد آور نه تنها در دوران مصرف مشکلات بسیاری را برای افراد به وجود می آورند بلکه بعد از ترک نیز او را درگیر مشکلات جسمانی، روانی مانند اضطراب، استرس و افسردگی خواهند کرد، برای این که عوارض جانبی به وجود آمده را درمان کنید نیاز به زمان و متخصص دارد و برای بهبود هر چه سریع تر باید از متخصص کمک بگیرید.
افسردگی بعد از ترک اعتیاد
بسیاری از افراد که مصرف مواد مخدر را ترک می کنند دچار احساساتی مانند تنهایی، خستگی و یکنواختی می شود و در بسیاری موارد ممکن است امید و انگیزه خودشان را برای آینده از دست بدهند و به طور مداوم در مورد اتفاقات حال و آینده نگرانی هایی را تجربه کنند، وجود این علائم هشدار دهنده می باشد و در مورد بروز افسردگی بعد از ترک هشدارهایی به شما می دهد.
در این زمان افسردگی با علائمی مانند عدم لذت از زندگی، تغییر اشتها، عدم تمرکز و تصمیم گیری و مشکلات خواب بعد از ترک اعتیاد نشان داده می شود این علائم در ماه های اولیه ترک با شدت بیشتری نشان داده می شود و به تدریج از شدت آن کاسته خواهد شد، در صورتی که افسردگی در این دوران درمان نشود به صورت مزمن ادامه خواهد داشت و باعث به وجود آمدن اختلالات و گرایش مجدد به سمت مصرف مواد خواهد شد.
علت افسردگی بعد از ترک اعتیاد
اعتیاد تغییراتی در سیستم مغزی ایجاد می کند که از نظر جسمانی و روانی فرد وابسته می شود، در این صورت اگر مصرف مواد مخدر قطع شود در عملکرد بدنی و روانی فرد اختلالاتی به وجود می آید، به عنوان مثال مواد توهم زا در فعالیت انتقال دهنده های عصبی مانند سروتونین که مسئول ایجاد شادی و نشاط در مغز هستند اختلالاتی به وجود می آورد به طوری که سطح این انتقال دهنده ها به صورت غیرطبیعی بالا می رود و باعث می شود تا فرد در زمان مصرف احساس سرخوشی و نشاط داشته باشد.
این تغییرات باعث می شود زمانی که شما ماده مصرفی را کنار می گذارید سروتونین به صورت ناگهانی افت کند و در نتیجه دچار غمگینی و افسردگی شود. البته عوامل محیطی و افکار آزار دهنده باعث تشدید افسردگی می شوند و بر روی آن اثر می گذارند که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
گذشته دردناک و حسرت کارهای انجام داده در گذشته و روزهای از دست رفته
ترس از آینده و زندگی بدون مواد مخدر
عدم دریافت حمایت اجتماعی کافی از جانب خانواده و اطرافیان
درمان کسلی بعد از ترک اعتیاد
کسلی یکی از شایعترین علائم ترک اعتیاد است. این عارضه میتواند در طول دوره ترک و حتی پس از آن نیز ادامه داشته باشد. کسلی میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد، از جمله:
تغییرات هورمونی
تغییرات در سطح مواد شیمیایی مغز
کمبود خواب
افسردگی
کسلی بعد از ترک اعتیاد میتواند مشکلات زیادی را برای فرد ایجاد کند. این عارضه میتواند باعث کاهش انگیزه برای بهبودی، افزایش خطر بازگشت به اعتیاد و کاهش کیفیت زندگی شود.
برای درمان کسلی بعد از ترک اعتیاد، میتوان از روشهای زیر استفاده کرد:
افزایش فعالیت بدنی: ورزش یکی از بهترین راهها برای کاهش کسلی است. ورزش باعث افزایش تولید اندورفینها میشود که هورمونهای شادیبخش هستند.
خواب کافی: خواب کافی برای بهبود عملکرد مغز ضروری است. کمبود خواب میتواند باعث افزایش احساس کسلی شود.
رژیم غذایی سالم: یک رژیم غذایی سالم و متعادل میتواند به بهبود سطح انرژی و کاهش کسلی کمک کند.
درمان افسردگی: اگر کسلی ناشی از افسردگی باشد، درمان افسردگی میتواند به بهبود این عارضه کمک کند.
در برخی موارد، ممکن است پزشک برای درمان کسلی بعد از ترک اعتیاد، داروهای خاصی را تجویز کند.
چرخه معیوب افسردگی و اعتیاد
بر اساس نظر دانشمندان افرادی که به سمت مصرف مواد مخدر می روند در واقع زمینه هایی از افسردگی دارند، آن ها برای فرار از احساسات ناخوشایند مانند خستگی، فشار روحی و روانی و عدم لذت از زندگی به سمت مصرف مواد مخدر روی آورده اند، به ظاهر مصرف مواد مخدر نشانه های افسردگی را پنهان می کند اما در واقع دوره های افسردگی را تشدید کرده و باعث می شود مقدار و شدت افکار منفی و آسیب رسان بسیار افزایش یابد.
منبع:کانون مشاوران ایران-افسردگی بعد از ترک اعتیاد ✔️ درمان قطعی و علائم